BUBULJICE NA GLAVI SU SVE ČEŠĆI PROBLEM: Ni slučajno ih ne istiskujte, evo zašto se javljaju I ŠTA TREBATE URADITI DA NESTANU

Osim na licu, dekolteu, stražnjici ili pak leđima, akne se mogu pojaviti i na glavi. Glavni problem mnogih više nije ispadanje kose ili perut, već upravo prištići koje ne smijemo zamijeniti za folikulitis, odnosno bakterijsku infekciju folikule dlake. Akne na tjemenu upravo su to – akne koje se još nazivaju i scalpne te ih ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo.

Što su zapravo scalpne i zašto nastaju?

Trihologinja Anabel Kingsley za Glamour objašnjava da akne i prištići nastaju kada sebum, mrtve stanice kože ili bakterije zaguše folikulu dlake te se nakon toga upale. “Naša glava je puna lojnih žlijezda pa nije čudno ako vam se tu i tamo pojavi koji prištić. No, ako ste primijetili mnogo njih, bole vas i upaljeni su, trebali biste potražiti pomoć liječnika ili trihologa”, jasna je Kingsley.
Razlog nastajanja akni na glavi povezan je s mnogim faktorima, a jedan od najčešćih je upotreba agresivnih šampona i proizvoda za stiliziranje kose na bazi ulja.

AKO KOSU ČESTO MAŽETE, PRIMJERICE, KOKOSOVIM ULJEM, NIJE ČUDNO DA VAM IZBIJAJU PRIŠTIĆI JER OVO ULJE, IAKO HRANJIVO, MOŽE BITI PRETEŠKO ZA NEKU KOŽU. TAKO ZAČEPLJUJE PORE I IZAZIVA UPALE U OBLIKU PRIŠTIĆA, POGOTOVO AKO SE TALOŽI NA KORIJENU DLAKE ZBOG NEDOVOLJNOG ISPIRANJA.

Drugi krivac, ističe Kingsley, mogu biti hormoni. “Baš kao i koža lica, koža na glavi također može osjetiti promjene uslijed početka menstruacije pa reagira izbacivanjem nečistoća u obliku prištića. To se događa zbog povećanja proizvodnje prirodnih ulja, što pak povećava vjerojatnost začepljivanja pora”, objašnjava.

Krivac je i PCOS sindrom

S ovim razlogom usko je povezan i Sindrom policističnih jajnika (PCOS) kod kojega se povećava razina androgenih (muških) hormona, što dovodi do povećanje proizvodnje sebuma na vlasištu. Osim toga, prištići mogu biti posljedica uzimanja nekih oralnim kontraceptiva, ali i nemarnost kod njege kose i vlasišta.

“Perete li kosu dovoljno često? Možda uopće niste primijetili da je vaše vlasište prljavije nego što mislite. Jednom mjesečno biste mu svakako trebali priuštiti temeljito čišćenje posebnim šamponom za čišćenje vlasišta i uklanjanje viška sebuma, nečistoća i nakupljenih proizvoda za stiliziranje”, poručila je Kingsley.

Kako se riješiti prištića na vlasištu?

Kao prvo, ne tiskajte ih! Kao što se ne preporučuje istiskivati prištiće na licu, isto vrijedi i za vlasište. “Ako kopate po njima, mogu ostati ožiljci koji će spriječiti rast novih vlasi. Dakle, zdravo vlasište jednako zdrava kosa. Vrlo je jednostavno”, ističe Kingsley.

AKO VAM JE VLASIŠTE VRLO UPALJENO I CRVENO, IZBJEGAVAJTE KORISTITI MIRISNE PROIZVODE ZA STILIZIRANJE BLIZU KORIJENA KOSE. TAKOĐER, PAZITE KAKO ČEŠLJATE KOSU – BUDITE NJEŽNI I STRPLJIVI KAKO ZUPCIMA NE BISTE ZAPELI ZA PRIŠTIĆ I OGREBALI GA.

Kao što smo ranije naveli, redovita higijena vlasišta od velike je važnosti, što podrazumijeva korištenje nježnog šampona s aktivnim sastojcima poput vještičje lijeske koja umiruje i pročišćuje kož