LIJEK NAD LIJEKOVIMA: Evo kako da najbrže izliječite KAŠALJ I PREHLADU, POTPUNO PRIRODNIM LIJEKOM

Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na čovjekovo zdravlje.

Poslastica i lijek

Med je izvanredna supstanca, koju su u antici nazivali „zlatasti balzam“ i bio je hrana mudraca i proroka. Poznat je čovjeku od najranijih vremena.

Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga stvaraju od nektara s cvjetova. Jedan je od najcenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć kod lečenja različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80 odsto sastoji od ugljenih hidrata, a nešto manje od 20 odsto od vode. Svaka vrsta meda ima karakterističan buket mirisa, ukus, boju, gustinu, način kristalisanja i – lekovita svojstva.

Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na čovjekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljenih hidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri.

Od vitamina najprisutniji su vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Vrste meda:

Bagremov med

Svijetle boje, vrlo slatkog i prijatnog ukusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno dejstvo, djeluje blagotvorno na jetru i probavni sistem.

Žalfijin med

Svijetložut, veoma ukusan. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sistem, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana, ali i u borbi protiv prehlade, bolnog grla i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospešuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kestenov med

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, osjeća se i gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

Livadski med

Med od raznog livadskog cvijeća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zacjeljivanju rana, djeluje blagotvorno na digestivni trakt.

Lavandin med

Bogatog ukusa, boja se može razlikovati od svijetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcionisanju gornjih disajnih puteva, pomaže kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Današnja medicina se slaže sa tvrdnjom da je med više nego poseban, ali samo ako ispunjava dva uslova: da je potpuno prirodan, bez dodataka, i da je cijeđen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen.