ZAŠTO MI SE UHO IZNENADA ZACRVENILO I KAO DA GORI? Ovo je razlog, evo šta vam se događa u tijelu

Sudeći prema mnogim zdravstvenim studijama, postoji neurološka veza između određenih tačaka na našem tijelu i unutrašnjih organa.

Stoga, posmatranje naših ušiju može da nam pomogne da prepoznamo svoje trenutno zdravstveno stanje ili čak predvidimo buduće probleme sa zdravljem. Takođe, uši nam mogu pomoći da određene bolesti i izliječimo. Zanima vas kako je to moguće? Odgovore potražite u tekstu.

Uši mogu poslužiti u identifikaciji
1

Kada se rodimo, naše uši su već u potpunosti oformljene. Iz tog razloga mogu poslužiti za prepoznavanje i identifikaciju osoba, slično kao otisci prstiju.

Recesivni ili dominantni geni
2

Prema studijama, spojena ušna resica (priljubljeena uz glavu) jeste recesivna naslijedna osobina. Odvojena ušna resica dominantna je osobina u naslijeđivanju.

Koronarne bolesti
3
Dijagonalni nabor na ušnim resicama može ukazivati na to da imate bolest koronarne arterije ili mogućnost da se ona uskoro pojavi.

Nedostatak vitamina i kalcijuma
4
Ako su vaše uši blijede, to može pokazivati da u tijelu imate nizak nivo određenih vitamina ili kalcijuma.

CRVENO UHO
5
Neki od razloga crvenog uha:

Opekline

Vaše crveno uho može biti posljedica opeklina od sunca. To se događa kada vaše uho bude izloženo previše sunca bez ikakve zaštite. Vi svibanj također doživjeti toplinu, bol, nježnost i druge simptome do tjedan dana. Pokrivanje ušiju s krema za sunčanje i ogrlicama šešira može spriječiti opekline od sunca.

Ispiranje

Crvene uši mogu biti posljedica ispuštanja ili crvenjenja vašeg tijela. Ispiranje također rezultira toplom i gorućom kožom. Glavni uzrok ispiranja je emocionalna reakcija, što dovodi do širenja krvnih žila u nekim područjima zbog signala u živčanom sustavu. Ostali uzroci uključuju hormone, hranu, alkohol, lijekove, vježbanje, promjene temperature i medicinske uvjete.

Bakterijska infekcija

Infekcija kože poput celulita ili erizipela može rezultirati crvenim ušima. Također možete osjetiti uši koje su tople, natečene i nadražene. Erysipelas može uključivati ​​pojavu mjehura ili podignutu rubu oko razdraženog područja.

Simptomi izvan kože uključuju vrućicu, drhtanje, zimicu i natečene limfne čvorove. Ovi su uvjeti uzrokovani bakterijama koje ulaze u kožu kad ih nešto razbije, kao što je ozljeda, ugriza kukca, piercing uha ili neko drugo zdravstveno stanje.

Seborrhoeic dermatitis

Uši mogu postati crvene zbog seborrheičkog dermatitisa. Ovo stanje utječe na 2 do 5 posto stanovništva. To uzrokuje da koža postane crvena, svrbežna i prljavština. To može utjecati na stražnji dio vašeg vanjskog uha ili čak prema unutarnjem uhu, kao što je u čašu uha i ušnih kanala.

Relapsirajući polychondritis

To utječe na hrskavicu i može biti uzrokovano vašim imunološkim sustavom. Prvi simptomi koje možete primijetiti su crvene i nježne uši. Može se proširiti na druge dijelove uha i može trajati dani ili tjedni. Možda ćete primijetiti i probleme u vašem unutarnjem uhu. Dugoročni ishod stanja može biti gubitak sluha. Može se proširiti i na druge dijelove tijela, pa je važno vidjeti svog liječnika.

Perikondritis

Perikondritis je infekcija tkiva koja se okreće oko hrskavice uha. To može biti uzrokovano piercingom u uha, ozljeda uha, ugriza insekata ili čak operacije. Uho će vam biti natečeno, crveno i nježno u blizini hrskavice. Odmah potražite svog liječnika, jer se stanje može pogoršati širenjem na hrskavicu i dugoročno ga oštetivši.

Sindrom crvenog uha

Sindrom crvenog uha je rijedak.Simptomi uključuju epizoda crvenila i gori, osobito u ušnom režnju. Ovi simptomi mogu trajati trenutak ili satima. Okidači uključuju dodirivanje ušiju, izlaganje ekstremnim temperaturama ili vježbanje, među ostalima. Ovaj sindrom može uzrokovati migrene i druge medicinske uvjete.

Poremećaji na mozgu
6
Ako su vaše uši jarko crvene, to može biti znak gubitka pamćenja, čestih glavobolja ili bolesti mozga. Zapaljenje hrskavice uha je simptom bolesti zvane relapsirajući polihondritis.

Refleksologija uha
7
Releksologija uha efikasna je kao i refleksologija stopala ili dlana za oslobađanje od stresa i bolova. Više od 200 akupunkturnih tačaka na uhu povezano je sa različitim organima i skeletno-mišićnim sistemom. Pritisak na ove tačke može pomoći da se riješite mnogih zdravstenih problema, kako fizičkih, tako i emocionalnih. Većina dijelova tijela i organa se poklapa sa nerođenim djetetom u fetalnom položaju.

Mapa uha
mapa-uha-7
Masiranjem određenih tačaka na uhu možete riješiti jednostavne probleme sa zdravljem, kao što je glavobolja. Ipak, za ozbiljnije zdravstvene probleme, najbolje je da se obratite ljekaru ili specijalnim ordinacijama za akupunkturu i refleksologiju.

Tačke na uhu
9
Postavljanjem štipaljki na ove tačke na uhu možete se riješti manjih bolova u sljedećim dijelovima tijela:
1. Leđa i ramena;
2. Unutrašnji organi;
3. Zglobovi;
4. Nosni sinusi i grlo;
5. Organi za varenje;
6. Glava i srce.