2004.GODINE, MINIMAKS I NJEGOVA ŽENA SAZNAJU U ISTO VRIJEME DA SU TEŠKO BOLESNI: Ovako su izgledali njihovi posljednji dani

Milovan Ilić Minimaks na današnji dan, prije 17 godina preminuo je, uslijed učestalih zdravstvenih problema.

Uz Zdravka Čolića i Suzanu Mančić, bio je najpoznatiji i najomiljeniji Srbin u bivšoj Jugoislaviji. Nije bilo kutka nekadašnje države u kome nisu znali za Minimaksa. Majstor šarma i profesor štimunga kretao se kroz različite žanrove, od printa, preko radija do televizije. Počeo je da radi koji mjesec poslije punoljetstva, kad se iz Kragujevca preselio u Beograd kako bi upisao Pozorišnu akademiju. Kako su mu na prijemnom ispitu rekli da od njega nikada neće biti glumac, upisao je Pravni fakultet u Beogradu i dao u roku prvu godinu.

Ključni momenat u njegovom životu desio se kad je otišao u Politiku i ponudio im nekoliko aforizama za humoresku, vjerujući kako piše mnogo duhovitije od onih koje ugledni dnevnik objavljuje. Njegova humoreska je objavljena i za to je dobio honorar koji je iznosio pola mjesečne apanaže koju su mu roditelji slali da uplati ishranu u studntskoj menzi i da se kupa u javnom kupatilu. Pisao je aforizme za nekoliko domaćih dnevnih novina i mjesečnika, da bi šezdesetih prešao na Radio Beograd. Najveću popularnost doživio je na televiziji.

Posljednje godine života proveo je u zagrljaju bolesti i razočaranja. Istovremeno, početkom 2004. Minimaks i njegova supruga Biljana saznali su da su oboljeli: on od žutice koja mu je ozbiljno otežala rad jetre, a ona od kancera dojke.

Kada je otišla na pregled zbog deformiteta na dojci, ljekari su Biljani dijagnostikovali maligni tumor četvrtog stadijuma koji je već zahvatio kosti. Bilo je kasno za hiruršku intervenciju. Za razliku od supruge, koja nije dozvolila da je ovo saznanje slomi, Mića je doživeo šok. Tri nedelje ranije njemu je potpuno otkazala jetra. U besvjesnom stanju prebačen je na VMA, gdje se, poslije dugotrajnih ispitivanja i silne terapije koje je primio, uspješno oporavio.

– Nisam do sada znao da je jetra jedan od najbitnijih organa. Prije dvadeset dana jetra mi je otkazala. Mozak nije dobijao dovoljno krvi. Zato sam se osjećao kao teško pijan čojvek. Ovde su me donijeli totalno ošamućenog. To je trajalo dva dana i jednu noć. A onda su mi, poslije ispitivanja, našli čir, i na želucu i na dvanaestopalačnom crijevu. Boravak u bolnici me je naučio da mnogo manje razmišljam o poslu i obavezama. Shvatio sam da od lošeg raspoloženja i nerviranja nemam ništa i da samo zdrav mogu da budem od koristi ženi, djeci, poslu, svima. Bolestan ne mogu ništa. Radim od 1957. i to je dio života bez koga ne bih mogao – rekao je Minimaks u poslednjem intervjuu Gloriji 2004. godine.

Mića nije izdržao dugo. Preminuo je u 67. godini, 10. februara u Padovi gdje je čekao transplataciju jetre, mjesec i po pošto je životnu pozornicu napustila njegova supruga Biljana.

(Gloria.rs)