4. APRILA SE SVE MIJENJA – DAN KOJI ĆE NAM SKOZ PREOKRENUTI ŽIVOT: Evo šta nas čeka

4. APRILA SE SVE MIJENJA – DAN KOJI ĆE NAM SKOZ PREOKRENUTI ŽIVOT: Evo šta nas čeka

Polako je vreme da se pozdravimo sa debelim džemperima, teškom hranom i čaurenjem kod kuće i poželimo dobrodošlicu prolećnom čišćenju, dugim šetnjama i vremenu provedenom napolju.

Nedostatak sunčeve svetlosti je definitivno uzeo svoj danak i dobre su šanse da ste pomalo namrgođeni, koji kilogram teži i poprilično bledi.

Ali, na sreću, proleće je tu da nas vrati u formu, da nas podseti koliko je lepo živeti i pomogne nam da se ponovo zaljubimo.

Evo kako proleće utiče na naše telo i naš um.

Sunce

Sada kada sunce sija veći deo dana, ima više sunčeve svetlosti, a to znači – više endorfina! Dokazano je da zima definitivno utiče na naše raspoloženje, i da se zapravo lošije osećamo tokom zime iz jednog vrlo prostog razloga, a to je nedostatak prirodnog svetla. Sunce nam se vraća i proleće = radost.

Novi početak

Iako Nova Godina i januar predstavljaju kalendarski početak novog ciklusa, proleće je to na mnogo višem nivou. Sve se ponovo rađa, počinje novi životni krug i dobro je da se i mi pridružimo ovom prirodnom talasu. Početak proleća je fenomenalan trenutak da donesemo velike odluke vezano za pozitivne promene u našem životu. Sve ono što se nakupilo tokom zime – odeća, kilogrami, nepotrebne stvari, loši odnosi – proleće je pravi momenat da se toga oslobodimo. Vreme je za prolećno čišćenje na svim nivoima. Uhvatite talas, otvorite širom prozore i dozvolite da svež prolećni vazduh ukloni svu prašinu koja se nakupila na vašem životu tokom zime.

Ptice se vraćaju, lišće je ponovo na drveću i cveće ponovo cveta

Mnoge životinje idu u toplije krajeve tokom zime, tako da nema jasnijeg znaka da je proleće na pragu od zvuka ptičica koje cvrkuću. Drveće je ponovo zeleno, a ta boja nas, naučno dokazano, dubinski opušta i čini sretnijima. A ništa ne otvara srce kao lep i mirisan cvet.

Kreativniji smo

Studije su pokazale da vreme provedeno napolju na sunčanom prolećnom vremenu utiče ne samo na naše raspoloženje, već i na kompletan način našeg razmišljanja. Istraživanja kažu da nam kontak sa prirodom i suncem širi vidike, ostavljajući nas otvorenijima za nove ideje i kreativne misli. Sedite na osunčanu klupu, uzmite omiljeno piće, beležnicu i stavite sve te nadolazeće ideje na papir.

Ljubav je u vazduhu

Naučno je dokazano da je tokom sunčanih dana veća šansa da će žena dati broj telefona momku koji ga je zatražio.

Takođe, u proleće je snižen nivo melatonina koji je krivac za osećaj uspavanosti i usporenosti tokom zime. Sada, u proleće, kao da smo ponovo napunjeni životom. Kao što smo spomenuli dešava se i psihološka transofmacija i u proleće ulazimo sa osveženom nadom i optimizmom, Priroda nas podržava da ponovo nadjemo ljubav.

Tako da spremite se da udahnete duboko i ponovo počnete da živite život punim plućima, najlepše godišnje doba je ponovo tu.