5 životinja koja se mogu uvući kroz vaš WC i kako ih zaustaviti

1. Zmije

Foto: brigtside.me

Zmije jednostavno vole hladna, mokra i tamna mjesta i zato im vaše toaletne cijevi mogu biti vrlo intrigantne. Ali, ono što ih tamo uopće pokreće je kanalizacija koja ima ostatke hrane kojima se mogu hraniti. Kada završe s hranom u kanalizaciji, tražit će izlaz, a cijevi su najlakši i najbrži put. Međutim, ne biste se trebali bojati ako živite u hladnom okruženju, jer će se zmije samo prišuljati u zahode u toplim zemljama.

Obično su bezopasne zmije koje puze kroz cijevi, poput vrtnih ili zmije drveća. To je zato što su ove zmije vitkije od otrovnih i mogu stati kroz cijevi. Iako su se neke anakonde pojavile u zahodima ljudi u Južnoj Americi i Australiji.

2. Štakori

Foto: brigtside.me

Poput zmija, štakori su također u stalnoj potrazi za hranom i naše cijevi im mogu biti vrlo privlačne. U kućama u kojima WC i odlaganje smeća završavaju u istim cijevima, štakori će vjerojatnije pronaći put unutra. A budući da je njihova anatomija vrlo savitljiva, mogu plivati kroz cijevi i zadržati dah nekoliko minuta prije nego što im zatreba zrak.

Dakle, nije važno što odbaciti ostatke hrane u vreću za smeće, već nikada ne bacati hranu u wc školjku. Ako u cijevima nema hrane, štakori neće imati razloga pokušati ući u vaš kanalizacijski sustav. Također biste trebali držati poklopac WC-a zatvorenim cijelo vrijeme i možda instalirati štitnik za štakore. To omogućuje da voda izađe iz cijevi kad god isperete vodu, ali ništa se ne može pojaviti u suprotnom smjeru.

3. Pauci

Foto: brigtside.me

S paucima stvari postaju malo složenije, jer ne mogu plivati u vašim cijevima, ali se mogu pojaviti u vašoj kupaonici kroz drugi prolaz. A kad uđu, vjerojatno će sjediti ispred WC školjke. Samo će crne udovice puzati unutar wc-a i tkati svoju mrežu s jedne na drugu stranu. Ali, to će se dogoditi samo u vanjskom WC-u koji nema vodovod i koji nije spojen na kanalizacijski sustav.

Tu uspijevaju ovi otrovni pauci jer ima mnogo muha koje mogu uhvatiti za hranu. To je također razlog zašto morate uvijek temeljito provjeriti sjedalo prije korištenja vanjskog WC-a. Pauci, poput crne udovice, smeđeg pustinjaka i skitnice pauka neće imati problema da vas ugrizu.

4. Gušteri

Foto: brigtside.me

Na jugozapadu Sjedinjenih Država gušteri koji prolaze kroz toaletne cijevi vrlo su česta pojava. To je zato što ta stvorenja vole vodu i pokušavaju pronaći hranu gdje god mogu. Cvrčci i drugi insekti (poput muha) mogu se naći puno u vodovodu vašeg WC-a ako se ne održava pristojno čistim. Gušteri koji to mogu postići obično su dovoljno mali da mogu stati kroz cijevi.

5. Oposumi

Foto: brigtside.me

Godine 2008. muškarac je bio u svojoj kupaonici u Australiji kada je vidio vodu u zahodu kako grglja. Nekoliko trenutaka kasnije pojavio se beba oposum i ovo nije prvi put da se to dogodilo. Drugom prilikom, žena je pronašla mrtvog oposuma u zahodu. Ovi neobični gosti izvrsni su plivači i mogu dugo zadržati dah – zato se mogu uvući u vaš toalet.

Srećom, samo dječji oposumi mogu stati kroz vaše cijevi, ali to ne znači da su manje opasni. Oposumi, poput miševa, nose bjesnoću, pa ako je ikada vidite u zahodu odmah nazovite kontrolu štetočina. Što god radili, ne dirajte životinju jer ona može prenijeti svoju bolest na vas.

Kako spriječiti i reagirati na ove pojave

Foto: brigtside.me

Održavajte toalet čistim:

Ovo može zvučati očito, ali stvarno morate često i uredno čistiti toalet. Dezinfekcijska sredstva za čišćenje savršena su za taj posao, a ako želite nešto jeftinije možete pribjeći octu od bijelog vina ili sodi bikarboni. Također možete dobiti jedan od onih osvježivača koji se lijepe sa strane WC-a i ispuštaju lijep miris svaki put kad isperete vodu.

Držite ga suhim:

Većina štetočina voli vlagu i zato će ih privući mokri podovi kupaonice. Dakle, važno je riješiti se stajaće vode iz sudopera ili poda nakon što se otuširate. Ako primijetite curenje u vodovodu, odmah nazovite tehničara i popravite ih.

Prirodno očistite cijevi:

U zdjelu dodajte jednake dijelove šećera, vode, octa i 5-10 kapi sapuna za suđe. Sve to pomiješajte zajedno i ulijte u wc školjku ili u umivaonik u kupaonici. Također možete sipati malo kipuće vode u zahod.

Nazovite tvrtku za suzbijanje štetočina:

Ako nemate vremena ili hrabrosti da se sami nosite s štetočinama, nazovite profesionalce i dopustite im da koriste svoja teška sredstva za čišćenje. Nakon što je to učinjeno, povremeno možete baciti vodu pomiješanu s otopinom za čišćenje u odvod kako biste bili sigurni da se nijedan štetnik neće popeti u zahod.