Doktori Rekli Da Je Prehlada, Ali 0vom Dječaku Nema Lijeka: Svaki Odlazak U Školu RIZIK Je Po Život

Majka čiji sin ima alergiju na hladnoću u početku je mislila da je u pitanju koprivnjača, alergijsko oboljenje kože, ali ispostavilo se da je u pitanju ipak nešto mnogo ozbiljnije.

Tapni Kortni (38) boji se da bi njen sin Kalum Kortni (14) mogao da doživi anafilaktički šok ukoliko recimo samo otpešači do škole.

Kalumu iz Eseksa pre 10 godina je dijagnostikovano stanje hladne urtikarije, što znači da je alergičan na hladnoću, piše San.

Tinejdžer ne može da izađe van kuće na duže od 15 minuta, a da mu koža ne reauje. Alergija je toliko jaka da Kalumu izbije koprivnjača ako je temperatura niža od 24 stepena, što znači da ga pogađa tokom cele godine, ili ako mu ruka ili noga nisu pokriveni jorganom dok spava.

To stanje mu je oduzelo detinjstvo, jer ne može da igra nogomet, da plivati ​​u bazenima ili da ide na klizanje.

– Osip počinje s crvenim tačkicama, izgleda kao vodene kozice, a zatim kružići postaju sve veći i spajaju se. Rekao je da oseća štipanje, ubod, poput koprive, a onda ga jako svrbi. Ako je u vodi koja je prehladna, postaje jarkocrven i kaže da ima osećaj da gori, a onda mu se javlja mučnina i govori mi da će se onesvestiti – rekla je delakova majka, opisujući stanje nalik anafilaktičkom šoku.

Kalumu je ova bolest dijagnostikovana kada je imao četiri godine nakon što se igrao napolju na porodičnoj proslavi.

Njegovi uspaničeni roditelji, majka Tapni i otac Dejvid, pretpostavili su da je nekakva alergija i dali su mu antihistaminike.

Doktor je rekao da je u pitanju prehlada i nije upućivao dete na detaljnije analize.

Tapni danas mora svaki dan da vodi Kaluma u školu jer ne bi prošao 45-minutno putovanje bez odmora.

– Ne može da nosi majice za školu jer ako nema ništa na rukama, one reaguju na hladan sto i na koži mu se pojavljuju plikovi – rekla je Tapni koja je frustrirana što njen sin nije dobio epi-olovku, s obzirom na to da hladna urtikarija može da dovede do anafilakse.

Tapni očajnički želi da njen sin poseti stručnjaka kako bi mogao da živi normalnim životom.

– Potrebna nam je pomoć, borba traje već 10 godina. Volela bih da možemo da mu nabavimo odgovarajući antihistaminik, što bi značilo da može da se igra bez da izgleda kao da ima bolest. Lekari predlažu promenu načina života kako bismo izbegli hladnoću. Ne možeš samo tako da promeniš svoj život i odseliš se u inostranstvo – ispričala je majka ovog nesrećnog dečaka. (objektiv.rs)