EVO KAKO DA NAPRAVITE LJEKOVITO ULJE OD JORGOVANA: Otklanja bolove u leđima i koljenima!

Prema predanju, ljubičasti jorgovan je pobijelio kada ga je neko stavio na grob mlade djevojke

Jorgovan je od davnina poznat kao ljekovita biljka. Za pravljenje narodnih lijekova koristi se cvijet, list, kora i sjeme.

Na primjer, listovi pomažu kod groznice, bolesti usne duplje, loše probave, kod problema sa disajnim sistemom, povišene temperature, visokog pritiska, kamena u bubregu…

Cvjetovi jorgovana odlični su za liječenje kožnih bolesti i oporavak kože. Na primjer, pomažu kod osipa, opekotina, posjekotina, akni itd. Takođe, olakšavaju kašalj, bronhitis, nadutost, probleme s očima (kod glaukoma), ublažavaju bolove kod reume…

Kod groznice ili problema s probavom pije se čaj napravljen od suhih cvjetova.

Ekstrakt jorgovana upotrebljava se i u kozmetičkoj industriji za negu osjetljive kože i otklanjanje crvenila.

Ulje za reumu

Sastojci:

šaka suhih cvjetova jorgovana, litar maslinovog ulja

Postupak: Cvjetove stavite u veliku teglu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na osunčanom mjestu 15 dana. Povremeno promućkajte. Potom procijedite i ulijte u tamnu staklenu bocu.

Masirajte njime bolna mjesta tri puta na dan. Ulje čuvajte na tamnom mjestu. Efekat će biti bolji ako uz masažu pijete čaj od đumbira, prenosi portal narodnilijek.com.

Tjera zle duhove i simbolizuje ljubav

Od davnih vremena cvjetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije… Jorgovan je simbol radosti i života.

Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav, a bijeli – mladalačku nevinost. Prema staroj legendi, ljubičasti jorgovan je postao bijeli nakon što ga je neko ostavio na grobu mlade djevojke koja se ubila zbog ljubavi.