Evo šta će se desiti sa vašim zubima, ako ih perete samo jednom dnevno

Kada se na kraju dana osjećate iscrpljeno, velika je vjerojatnost da s vremena na vrijeme zaboravite oprati zube. Iako je pravilno pranje zuba bitan korak u prevenciji karijesa i karijesa, mnogi dentalni stručnjaci kažu da je pranje zuba samo jednom dnevno dovoljno da se svi ovi problemi drže podalje.

1. Vaši zubi će biti manje osjetljivi.

Kada je u pitanju pranje zubi, više nije uvijek bolje. Zapravo, većina stručnjaka vjeruje da je pranje zuba dovoljno samo jednom dnevno kako bi se spriječilo da bakterije i karijes oštete vaše zube. Ključno je ne četkati nakon svakog obroka, već to učiniti ispravno, a ako uložite dovoljno vremena u četkanje jednom dnevno, to bi moglo biti dovoljno za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Prekomjerno pranje zuba, naprotiv, može donijeti više štete nego koristi jer ako to radite previše energično, može istrošiti zubnu caklinu i povećati osjetljivost.

2. Moglo bi biti bolje za vaše desni.

Ako ne perete zube, najgora stvar koja se može dogoditi je bolest desni, jer će se bakterije hraniti komadićima hrane zaglavljenim među zubima. No, mnogi stomatolozi vjeruju da ćete, ako temeljito perete zube jednom dnevno, poremetiti štetne bakterije prije nego što one stvarno mogu oštetiti vaše desni. Plaku koji uzrokuje bolest desni potrebno je najmanje 24 sata da se razvije, a četkanje zuba jednom dnevno može biti dovoljno da se to spriječi. S druge strane, prečesto četkanje može ozbiljno oštetiti vaše desni, pa čak i uzrokovati njihovo povlačenje, što će ih, zauzvrat, učiniti osjetljivijima na infekcije.

3. Prekomjerno četkanje može požutjeti vaše zube.

Možda mislite da će vam korištenje četkice s tvrdim čekinjama pomoći da operete zube učinkovitije i da oni izgledaju bjelji, ali zapravo radi obrnuto. Četkanje zuba četkicom s tvrdom (ili čak sa srednjim dlačicama) može oštetiti vanjski sloj vaših zuba i učiniti ih sklonijim bojanju. Umjesto pretjeranog četkanja zuba, bolje je to činiti rjeđe četkicom s mekim vlaknima kako biste izbjegli preveliki pritisak.

4. Prečesto četkanje može uzrokovati karijes.

Iako je pravilno pranje zuba ključno za vaše oralno zdravlje, prečesto pranje zapravo može učiniti upravo suprotno. Kada previše perete zube, to ih čini ranjivim na karijes i karijes te oštećuje vašu zubnu caklinu.