JEFTINO VOĆE KOJE BALKANCI REDOM OBOŽAVAJU JE ČUDO ZA ŠEĆER: Jedite ga svakog dana i držite glukozu u krvi pod kontrolom

Šljive su među najjeftinijim i najlakše dostupnim voćem kod nas. Jedemo ih svježe, sušene, u obliku džema ili u kolačima, toliko su lake za upotrebu i ukusne da nema osobe koja ih ne voli.

A da li ste znali da su šljive odličan saveznik našeg zdravlja? Ljudi koji bi trebalo da kontrolišu nivo glukoze u krvi trebalo bi da uvedu šljive u ishranu. Povišen šećer koji vodi u dijabetes može se stabilizovati unosom hrane koja ima nizak glikemijski indeks, a šljive spadaju u takve namirnice.

Ugljeni hidrati kao što je šećer se vare i apsorbuju različitom brzinom, i hrana koja ima nizak glikemijski indeks obično se u tijelu sporije pretvara u šećer. Zato se preporučuje kod onih koji paze na glukozu u krvi jer neće dovesti do naglog “skoka” šećera, a samim time ni naglog pada koji ga prati.

Hrana niskog glikemijskog indeksa tako održava šećer stabilnim bez naglih promena, ali to nije jedino što šljive čini odličnim za ishranu. Bogate su hlorogenom kiselinom, polifenolom koji reguliše apetit, a podižu i nivo hormona adiponektina koji ima ulogu u regulisanju šećera u krvi.

Već znate da su šljive dobre za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, a studija u “Britanskom medicinskom žurnalu” utvrdila je i da unošenje svježih i suhih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.