KADA JE BOL U GRUDIMA SIMPTOM INARFKTA, A KADA UPALE NERAVA: Uradite 1 stvar i znat ćete da li vam je ŽIVOT U OPASNOSTI

Simptomi srčanog udara i upale međurebarnih nerava su često veoma slični, a evo kako da ih razlikujete.

Nije svaki bol u grudima pokazatelj srčanih problema. Nelagodnost može da bude  uzrokovana brojnim drugim razlozima. Najčešće su simptomi povezani sa neuralgijom – oštećenjem perifernih nerava.

Po rečima lekara, interkostalna (međurebarna) neuralgija najčešće počinje u predelu leđa i poput pojasa se širi ka prednjem zidu grudnog koša. Obično je prisutan stalni, tupi bol, sa povremenim napadima jakog, sevajućeg bola. Ovi neprijatni simptomi mogu da budu konstantni i se pojavljuju sporadično, u “napadima”.  Bol se pogoršava kada pokušate da udahnete ili izdahnete.

Ruski kardiolog Anatolij Fedorov je objasnio i da bol može da se proširi na ruku, vrat, donji deo leđa ili rame. U području gde se nalazi zahvaćeni nerv, često se primećuje da je koža bleđe boje, i obilno je taj deo utrnuo. Doktor je naglasio da čak i lagani dodiri paravertebralnih tačaka (mišića koji podržavaju kičmeni stub) ili međurebarnih čine bol nepodnošljivim.

Neuralgija se, kako je primetio kardiolog, često meša sa srčanim udarom. kod bolesti srca  bol se javlja iza grudne kosti ili blago ulevo. On se spušta u levu ruku, u vrat, ispod lopatice, često u donju vilicu. Međutim, u većini slučajeva, pacijent ne može tačno da odredi odakle bol dolazi i koji deo je najugroženiji…

Bol je praćen ubrzanim lupanjem srca, kratkim dahom, hladnim znojem, bledom kožom. Ovi simptomi ne nestaju kada je osoba u mirovanju, što je suštinska razlika između bolesti srca i interkostalne neuralgije.

“Neprijatne senzacije izazvane, na primer, srčanim udarom, mogu da traju i do 10-15 minuta i ne ublažavaju se lekovima. Ako je bol povezan sa anginom pektoris, napad traje oko pet minuta i nestaje pri uzimanju nitroglicerina ili sam po sebi”, kaže kardiolog.

Kod srčanog udara, prema Fedorovu, nitroglicerin i njemu slični lekovi umnogome pomažu pacijentu. Kod neuralgije ovi lekovi su beskorisni.