KAKO DA PREŽIVITE UDAR GROMA: 9 savjeta koji bi vam mogli spasiti život jednog dana

Mit je da je stajati ispod drveta za vrijeme oluje sigurno. Zapravo, to je drugi vodeći uzrok smrti od munje. Umjesto toga, trebali biste se držati za gležnjeve i sagnuti se prema tlu kako bi munja mogla proći izravno kroz vas ako ste pogođeni. Znajući činjenice, poput šumskih požara koji se brže šire uzbrdo i da samo nekoliko centimetara poplavne vode može biti smrtonosno, može vam jednog dana spasiti život, piše Brigtside.me

1. Držite gležnjeve u grmljavini.

Ako se za vrijeme oluje nađete vani bez sigurnog zaklona, ​​trebate spojiti noge i uhvatiti se za gležnjeve s glavom pognutom što je više moguće. To će vam pomoći da se zaštitite od munje dajući joj brži put kroz vaše tijelo do tla. Ovo je bolja opcija nego stajati ispod drveta ili ležati na tlu, što je opasno.

2. Okrenite toplu kupku sa sapunom za osip od otrovnog bršljana.

Foto: Brigtside.me

Za liječenje blagog osipa od otrovnog bršljana preporuča se da ga što prije operete u toploj vodi sa sapunom. Uzimanje kratkih mlakih kupki može pomoći u uklanjanju iritantnog ulja otrovnog bršljana koje uopće uzrokuje opekline. Također možete pokušati dodati šalicu praška za pecivo u vodu za kupanje kako biste dodatno pomogli kod svrbeža.

Međutim, ako je osip ozbiljniji i imate groznicu, otekline i prekriva veći dio vašeg tijela, savjetuje se da posjetite liječnika.

3. Tijekom poplave nemojte hodati kroz vodu iznad 6 inča.

Foto: Brigtside.me

Voda može biti prava sila prirode, posebno tijekom poplava kada je potrebno samo 6 inča vode koja se kreće da vas obori s nogu i odnese. Štoviše, samo 1 stopa poplavne vode ima dovoljno snage da pomesti vaš automobil. Dakle, čak i ako vam se čini da voda nije previše duboka ili brza, najbolje je izbjeći je pod svaku cijenu ili pronaći mirnu vodu kroz koju možete proći.

4. Ostanite na niskom tlu tijekom divljeg požara.

Foto: Brigtside.me

Ono što malo ljudi možda zna je da vatra zapravo putuje brže uzbrdo kako se vrući zrak diže. Zapravo, njegova se brzina može udvostručiti svakih 10 stupnjeva uzlaznog nagiba. Stoga treba izbjegavati uzvisine ako je moguće ili trčati na nižu padinu s druge strane brda. Ako se nađete zarobljeni plamenom, tada možete potrčati prema vatri kako biste pronašli prekid u plamenu gdje možete prijeći rub vatre.

5. Naučite kako čekati oluju prašine.

Foto: Brigtside.me

Ako se nađete u situaciji da se približava pješčana oluja i ne možete je čekati u autu ili skloništu, pronađite nešto iza čega ćete se sakriti. Ovo može biti kamen ili drvo. Pokrijte nos i usta komadom tkanine (poput bandane) kako biste ih zaštitili i pričekajte da oluja prođe. Najbolje je ako možete navlažiti komad tkanine prije nego što ga stavite.

6. Znajte gdje se sigurno skloniti od tornada.

Foto: Brigtside.me

Ključna stvar koju treba zapamtiti je postaviti što više zidova između sebe i vjetra i ostati na najnižem katu. To može značiti odlazak u unutarnju kupaonicu ili hodnik, te pokrivanje madracem ili zavlačenje ispod radnog stola. Ako ste u višekatnici, imajte na umu ono što je iznad vas kako se ne biste postavili ispod teškog predmeta koji bi mogao pasti iz sobe iznad.

7. Skočite u vodu na ispravan način.

Foto: Brigtside.me

Prvo, trebali biste pronaći mjesto na kojem nema kamenja ili drugih krhotina i na koje je sigurno sletjeti. Kada skačete, trebali biste lagano izviti leđa s rukama iznad glave i prstima na nogama okrenutim prema dolje. Nakon što ste u vodi, trebali biste što prije raširiti ruke i noge kako biste se usporili. Ovo je posebno korisno ako ne znate koliko je duboka voda.

8. Koristite simbol zvjezdice za najizravniju rutu izvana.

Foto: Brigtside.me

Ova malo poznata činjenica može biti vrlo korisna u slučaju nužde u kojoj morate brzo izaći iz zgrade. Simbol zvjezdice će vam pokazati koji kat ima najizravniji izlaz iz zgrade. Ovo je također nešto važno za osobe koje prve reagiraju kada se dogodi hitan slučaj u zgradi – za brzi izlaz.

9. Koristite limenku sode i bocu vode kako biste slanu vodu učinili pitkim.

Foto: Brigtside.me

Da biste slanu vodu pretvorili u vodu za piće, morat ćete odrezati vrh limenke sode i napuniti je slanom vodom. Zatim odrežite dno veće plastične boce za vodu i okrenite dno prema gore kako biste napravili rub. Stavite limenku u bocu s vodom, ostavite je na suncu i pričekajte. Voda će ispariti i filtrirati dolje u rub, uklanjajući sol.