“Misli0 Sam Da Je Prehlada, A Onda Su Mi Rekli Da Je Rak U Terminalnoj Fazi; Imao Sam Samo 2 Simpt0ma, Trajali Su Danima”…

“Mislio sam da je prehlada, a onda su mi rekli da je rak u terminalnoj fazi; Imao sam samo 2 simptoma, trajali su danima”…

Geri Holms (49) iz Burtona u Engleskoj, povraćao je danima i curio mu je nos. Ovaj otac petoro djece i fit muškarac, bezuslovno vodi računa o pravilnoj ishrani i treningu.

Zato, kada je ustanovio da ga već par dana muči sekret iz nosa i povraćanje, posljednja stvar koja mu je pala na pamet je da bi morao da krene da sastavlja listu stvari koje želi da uradi prije nego što umre, a upravo to radi u ovom trenutku jer, kako se ispostavilo, ima kancer u terminalnoj fazi i neće dočekati da vidi kako mu djeca rastu, piše “Kurir“.

Lekari su mu, kaže, rekli da ima još samo par mjeseci života, a jedna od najvećih želja mu je da se konačno vjenča sa svojom “djevojkom” sa kojom je 25 godina i sa kojom ima petoro djece.

– Kad sam se prvi put požalio ljekaru na simptome, dobio sam antibiotike. Međutim, stanje se nikako nije popravljalo pa sam se opet javio ljekaru. Taj drugi ljekar rekao mi je da su moji simptomi “crvene zastave” i da bi moglo da se desi da je u pitanju kancer. Nasmijao sam se i rekao joj da sam uvjeren da nemam rak. Uopšte se nisam potresao, mislio sam da je nemoguće da ja imam rak, naročito sa takvim simptomima – kaže Geri. Međutim, poslat je na endoskopiju i biopsiju koja je ponavljana sedam puta nakon što je ljekar posumnjao na rak jednjaka.

Da bi bili sigurni, uradili su i skener crijeva i jetre i tada je Gariju saopšteno ono najgore – rak se proširio na jetru i u terminalnoj je fazi.

– Srce mi je puklo kad sam to čuo – kaže Gari, otac Dalona (22), Olivera (19), Sema (15) Džordža (14) i Loren (11).

On i njegova partnerka Kirsti otvoreno su odmah rekli djeci o čemu se radi.

– Trudimo se da zajedno provedemo svaki trenutak i da stvorimo što više uspomena za koje smo mislili da ima vremena.

– Posljednje četiri sedmice živimo u nekom čudnom mjehuru, odvojeni od svijeta i trudimo se da budemo stalno zajedno. Ima mnogo srceparajućih trenutaka. Prije neki dan, Loren je vježbala za školsku priredbu i odjednom se okrenula prema meni suznih očiju i rekla “Znaš tata, nećeš još dugo biti tu”. Rekao sam joj da ću uvijek paziti na nju, ali srce mi je prepuklo – kaže Geri, a trenutno on i njegova supruga trenutno preko “GoFundMe” stranice prikupljaju sredstva kako bi mogli da ispune sve želje dok ne bude prekasno. Prvo na listi im je, kažu, da se konačno vjenčaju.

Simptomi raka jednjaka:

-Disfagija je glavni i najraniji simptom, definiše se kao subjektivni osjećaj otežanog gutanja, jače izražen prilikom uzimanja čvrste hrane, a kako bolest progredira i kod uzimanja kašaste hrane, pa i same tečnosti.

-Odinofagija – osjećaj bolnog gutanja

-Gubitak težine

-Promuklost – uslijed pritiska tumorske mase na n. laryngeus recurrens

-Povraćanje krvi i nesvarene hrane

-Bol u grudima

-Plućni simptomi (kašalj) – ukazuju na stvornu ezofagotrahealnu fistulu. haber.ba