MUHE I KOMARCI SE VIŠE NIKAD NEĆE POJAVITI U VAŠEM DOMU: Samo uzmite teglu i napunite je ovim, bježe kao ludi

Bit će vam potrebna jedna obična staklena tegla sa širokim otvorom, a druge sastojke ćete izabrati prema vašoj potrebi

Komarci, muhe, stršljenovi, ose, pauci i druge bube počinju da opsedaju kuće i stanove čim poraste temperatura, ali, srećom, postoje potpuno prirodni načini da ih zauvijek udaljite od doma.

Protiv komaraca

Sastojci: Po 5 kapi esencijalnog ulja limuna, eukaliptusa i citronele, pola limuna i pola limete isečenih na kriške, 2 grančice ruzmarina, plutajuća svjećica (mala svokeća u metalnom držaču).

U teglu stavite sve sastojke, bez mešanja, nalijte vodu skoro do vrha, na vrh stavite svećicu i zapalite. Ovu teglicu možete da držite na terasi, na prozorima i drugim otvorima na kući.

Protiv osa i stršljenova

Za ovaj recept, potrebno je da izbušite rupe na poklopcu tegle. Stavite med na dno tegle i razblažite s malo vode ili dodajte kašiku džema.

Insekti će biti privučeni slatkim mirisom, ući će kroz rupe, ali neće moći da se odlepe od smjese sa medom. Po potrebi mijenjajte teglu.

Protiv različitih buba

Ako vam je cilj da se u isto vrijeme riješite nekoliko vrsta buba, ovaj recept je za vas.

Sastojci: 30 ml maslinovog ulja, po jedna kap esencijalnog ulja citronele, eukaliptusa, nane, čajevca, mirte i čempresa.

U tegli pomiješajte sve sastojke, dodajte malo vode i pomešajte – samo strogo vodite računa da mešavinu nipošto ne držite blizu očiju, ni dok je pravite.

Protiv muha

Da biste odbili dosadne muhe, možete da koristite istu klopku kao za ose, ali postoji i jednostavniji način – teglu napunite vodom, stavite jednu kovanicu i stavite na dobro osvijetljeno mjesto. Muve smatraju da ih ovo ugrožava i brzo će početi da bježe od vašeg doma. Možete da koristite i plastičnu kesu umjesto tegle.

Dodatni savjeti

Da regulišete jačinu mirisa, izbušite rupe na poklopcu ili ga potpuno uklonite. Kada je u pitanju poklopac s rupama, miris se sporije oslobađa i duže traje.

U svim receptima vodu možete da zamenite otopljenim voskom – tako će trajati duže i djelovati brže.