NAJVAŽNIJA PRAVILA KOD POVIŠENE TEMPERATURE: Kad je nipošto ne treba “OBARATI”

Kad je vrijeme da obarate povišenu temperaturu? I koje lijekove da uzimate za to? Pročitajte!

Povišena temperatura je uobičajeni znak bolesti, ali nije uvijek i nepoželjna pojava. U stvari, ljekari smatraju da ona igra glavnu ulogu u borbi protiv infekcije. Kada je treba obarati lijekovima – antipireticima, a kada pustiti da “radi svoj posao”? Evo koji simptomi mogu da vam pomognu da donesete odluku, prema navodima slavne klinike “Mejo”.

Ove smjernice važe za ljude koji su, generalno, dobrog opšteg zdravlja. Dakle, ne važe za one čiji je imunitet ugrožen, primaju hemoterapiju ili su nedavno bili operisani.

Za početak, treba znati da se temperatura najbolje mjeri oralnim ili rektalnim toplomjerom. Prije mjerenja, i pacijent i toplomer treba da budu u istoj prostoriji, sa stabilnom temperaturom, barem pola sata. Dok se meri temperatura, ne treba jesti, piti, ni kretati se.

Normalne vrednosti mogu biti između 35,4 i 37,4 C stepeni. Ako dijete ima povišenu temperaturu, postupci zavise od njegovog uzrasta:

za
novorođenče
, do 3 meseca, preko 38C stepeni (mjereno rektalno) je znak da odmah zovete ljekara
od 3 do 6 mjeseci, za temperaturu do 38,9C stepeni (rektalno), dijete treba da leži i uzima dosta tečnosti, a kod ljekara ga treba voditi ako je neuobičajeno razdraženo ili letargično.

Ako temperatura pređe tu granicu, obavezno potražite ljekarsku pomoć i ako drugih simptoma nema. Kod djece uzrasta od šest mjeseci do dvije godine, može se davati paracetamol, a starijima od šest mjeseci i ibuprofen. Aspirin nemojte davati.

Za djecu od 2 do 17 godina, pravilo je da se temperatura ne obara lijekovima sve do granice od 38,9C stepeni, ali je obavezno ležanje i dosta tečnosti. Preko te granice, treba dati gorenavedene lekove za snižavanje temperature, a ukoliko ima i drugih simptoma, ići kod ljekara.

Isto važi i za starije od 18 godina, s tim što se kod njih temperatura meri oralno. Oni mogu i da uzimaju aspirin.