PULMOLOG SA KLINIČKOG CENTRA UPOZORAVA: Zbog ignorisanja OVOG simptoma, pacijenti otkriju rak pluća kad JE VEĆ KASNO

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ass. dr sc. Mihajlo Stjepanović rekao je da se javlja zabrinjavajuće veliki broj pacijenata kod kojih se ustanovi rak pluća, a nisu imali pojma da su bolesni.

rendgen-pluca

-Sve češće otkrivamo pacijente u uznapredovalom stadijumu raka pluća. Dolaze nam mnogi koji maltene nisu više ni za liječenje, čak ni za hemoterapiju. Oni su u terminalnoj, završnoj fazi bolesti – na samrti. A prethodno pojma nisu imali da imaju karcinom pluća. Kasno se javljaju ljekaru iz straha da se ne zaraze, kaže on u intervjuu za Kurir.

Doktor je apelovao na sve koji sumnjaju na ovakvu bolest na osnovu kašlja da se odmah jave ljekaru, i ponovio da ne smije da se čeka.

Rak pluća je bolest srednjeg i, prije svega, starijeg životnog doba. Najčešće obolijevaju muškarci stariji od 50 godina i više od 90% njih su pušači. Apelujem na onkološke pacijente i one kojima još nije postavljena dijagnoza raka pluća, a imaju sumnje na to ili neke promjene prije svega u kašlju, da se odmah jave ljekaru. Ne smiju da čekaju”, objašnjava doktor za Kurir i potom opisuje kakav je to kašalj.

-Pušači i inače kašlju jer tako pluća pokušavaju da se očiste od svih toksina unesenih u duvanskom dimu, i to je kašalj kao odbrambeni mehanizam. Međutim, treba da osluškuju sebe i znaju da svaka promjena kašlja u smislu jačine pokazuje da nešto nije u redu. Takođe, svaki kašalj koji traje duže od tri nedjelje, ne računajući akutni, koji traje nedjelju-dvije, treba da bude alarm da se nešto dešava. Pacijenti odmah moraju da se jave izabranom doktoru.