RAK DEBELOG CRIJEVA JE VAŽNO OTKRITI NA VRIJEME: Dr Radosavljević upozorio na ove ČESTE SIMPTOME

Istraživanja pokazuju da je rak debelog crijeva češći kod muškaraca nego kod žena, ali da je na žalost u porastu i kod njih. Još uvijek se ne može otkriti uzrok raka, ali kako je dr Davorin Radosavljević objasnio za sve maligne bolesti postoje faktori koji se mogu dovesti u vezu.

„To je vrsta posrednih dokaza. Ne možemo reći da crveno meso izaziva rak debelog crijeva ili da je sjedenje umjesto šetanje opasno za rak debelog crijeva, ali je pokazano da neke takve navike, pušenje, alkohol, masna ishrana, začinjena hrana, obrađivana mesa, dimljena… sve to, po nečemu se pokazalo u studijama da takvi pacijenti više obolijevaju”, objasnio je Direktor Klinike za medikalnu onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Davorin Radosavljević i emisiji na RTS-u.

Kao i za svaku bolest tako i za ovu veoma je važno da se otkrije na vrijeme i zbog toga treba pratiti simptome i ići na programe ranog otkrivanja bez obzira što je svaki tumor na početku aspimtomatski.

„Preporučuje se starijima od 50 godina da se jave na skrining program, što ne znači automatski kolonoskopiju”, rekao je dr Radosavljević i objasnio da se prvo radi test na skriveno krvarenje u stolici pa tek nakon toga se potencijalni pacijent šalje na kolonoskopiju. Krv u stolici takođe, objašnjava, ne znači nužno da je riječ o kanceru.

Gostujući u Jutarnjem programu dr Radosavljević je objasnio koji su simtpomi raka debelog crijeva: malaksalost, poremećene navike u pražnjenju crijeva, slabljenje, bolovi pri defekaciji…