RECEPT ZA TRADICIONALNA RAMAZANSKA JELA: Evo kako da napravite najukusniju topu uz mekani domaći somun

Dolaskom mjeseca ramazana na iftarskim trpezama je pored vrućih somuna nezamjenjivo još jedno tradicionalno jelo – topa. Stoga vam donosimo recept za ovo jednostavno jelo od mliječnih proizvoda, ali i recept za domaći somun koji možete napraviti u svom domu.

Topa je veoma jednostavno jelo koje se pravi od putera, sira, mliječnih proizvoda i jaja, a koje se servira nakon vode i hurme.

Za pripremu ovog jela potrebno je: 50 grama putera, 200 grama mladog sira, 200 mililitara mlijeka, jedno jaje i malo soli.

Priprema: 

U dobro zagrijanu šerpu ili dublju tavu stavite puter, a nakon što se istopi dodajte sireve, pavlaku i po želji druge mliječne proizvode. Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Nakon toga po želji dodajte mlijeko i jaje dok se svi sastojci ne sjedine.

Ovo jelo možete posoliti po želji, a jede se uz vruć somun za čiju pripremu vam donosimo uputstva u nastavku teksta.

Recept za savršen domaći somun otkrio je Zeničanin koji stoji iza Instagram profila Harry Cooper, pravog imena Hajrudin Šišić.

Za pripremu somuna bit će vam potrebno: 500 grama brašna, 350 mililitara vode, pet gramA germe (mala kašika), mala kašika soli, mala kašika šećera i sjemenke ćurekota.

Priprema:

U hladnoj ili mlakoj vodi izmiješati germu sa šećerom. Ostaviti pet minuta. Potom u brašno dodati so i vodu. Sve umijesiti u glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje najmanje jedan sat.

Nakon prvih 30 minuta mirovanja vlažnim rukama izvlačiti krajeve tijesta i prebacivati ih u sredinu. Ostaviti da miruje još najmanje 30 minuta ili duže.

Nakon toga tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Od svakog dijela tijesta napraviti kuglicu. Potom ih izvaljati na otprilike 20 cm.

Svaki somun navlažiti vodom i posuti sjemenkama ćurekota. Poredati na papir za pečenje i ostaviti da miruje 15-20 minuta. Dok somuni miruju, zagrijati rernu na 240 stepeni. Peći somune na istoj temperaturi 8-10 minuta.

Pečene somune pokriti platnenom krpom 5-10 minuta da omekšaju.