Riješite se “mucica” jednom zauvijek: TRIK KAKO DA OVO UKLONITE SA ODJEĆE, kako nismo ranije znali

Mucice, na žalost, postaju magnet za ostale labave niti u pranju i te se dvije zapliću

Napokon ste pronašli savršeni komad odjeće u savršenoj boji, ali nakon samo jednog pranja prekriven je malim čvorovima niti. Nitko nikad ne želi one male ružne mrvice odnosno mucice na svojoj odjeći, zbog njih odjeća izgleda staro i neugledno, piše Jutarnji,hr.

Što uzrokuje pojavu mucica na odjeći?

Mucice se obično nalaze na područjima odjeće ili posteljine koja se svakodnevno najviše troše, poput središta posteljine, ispod ogrtača odjeće, oko ovratnika, između bedra i na stražnjoj strani hlača; ali se mogu dogoditi i bilo gdje na tkanini.

Iako je teško predvidjeti koje će tkanine na sebi stvoriti mucice, postoje neke vrste tkanina i vlakana koje su sklonije tomu. Pletene tkanine imaju tendenciju stvaranja mucica više od drugih tkanina jer su niti rahlije. Tkanine izrađene od dugih vlakana poput svile i lana manje stvaraju ove nakupine od pamuka, poliestera i drugih sintetičkih niti. Kad se vlakna miješaju poput mješavine pamuka i poliestera, jedno je vlakno obično puno čvršće od drugog. Slabije vlakno će se slomiti, vezati se za jače vlakno i stvoriti će se mucica.

Mucice, na žalost, postaju magnet za ostale labave niti u pranju i te se dvije zapliću. Zato crna tkanina završava malim bijelim čvorovima. Taj je bijeli čvor nit iz druge tkanine.

Kako spriječiti stvaranje mucica na odjeći?

Za odjeću za koju sumnjate da je osjetljiva na ovaj način, upotrijebite nježni ciklus pranja. Sporije miješanje i kraći ciklus pranja zaštitit će vašu odjeću. Ili odaberite pranje na ruke koje je još nježnije.

Prije pranja bilo kojeg odjevnog predmeta, ručno ili u perilici, okrenite ga iznutra. To sprječava pretjerano habanje na površini tkanine uzrokovano drugom odjećom ili patentnim zatvaračima i gumbim

Prije pranja pravilno razvrstajte odjeću. Pranje osjetljivih predmeta u istom pranju kao i traperice prouzročit će više abrazije i štete na površini tkanina. Izbjegavajte pranje tkanina koje proizvode dlake poput frotira s drugom odjećom. Ako su na poliesteru slomljena vlakna, dlaka od frotirne tkanine čvrsto će prianjati za površinu poliestera.

Nemojte preopteretiti perilicu. Natrpavanje perilice što je moguće više i ne ostavljanje prostora za lako kretanje odjeće uzrokuje oštećenje površine odjeće.

Preskočite oštra sredstva za pranje i jake izbjeljivače koji mogu oslabiti vlakna zbog čega ona pucaju i stvaraju mucice. Odaberite deterdžent za pranje rublja koji sadrži enzime koji pomažu u razgradnji pamučnih mucica i uklanjanju. Dodajte komercijalni omekšivač za rublje u ciklus ispiranja. Sastojci omekšivača oblažu vlakna tkanine tako da se abrazija smanjuje.

Izbjegavajte sušilicu rublja. Ako koristite sušilicu, što prije uklonite osjetljive predmete kako biste umanjili abraziju s drugih tkanina.

Kako odabrati odjeću koja se neće oštetiti?

Iako ne postoji obećanje da se tkanina nikada neće oštetiti na ovaj način, postoje neki trikovi koji će vašoj odjeći pomoći da dulje izgleda novo.

Izbjegavajte tkanine koje su mješavine vlakana, posebno one koje kombiniraju prirodna i sintetička vlakna. Prije kupnje predmeta provjerite naljepnicu.

Odaberite pletene tkanine koje su čvrsto pletene za razliku od onih labavijih.

Kako ukloniti mucice s odjeće?

Jedan od najučinkovitijih načina uklanjanja mucica je taj da „obrijete” svoju odjeću. Upotreba brijača će otkloniti čvorovita vlakna s površine tkanine.

Također možete povući tkaninu preko zakrivljene površine i pažljivo odrezati mucice malim oštrim škarama. Morate biti izuzetno oprezni i izvagati vrijednost odjevnog predmeta prije nego što se krenete baviti ovim poslovima.