RIJEŠITE SE SIJEDIH VLASI JEDNOM ZA SVAGDA: Uradite ovo i farbu više nikad nećete morati da kupite! (RECEPT)

Nakon tridesete godine života šanse za pojavu sijedih vlasi povećavaju se čak 20%. Ima i onih koji će prve sijede primijetiti još u mladosti. Kada ćete vi dobiti prve sijede vlasi zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je svakako genetika.

Sijede vlasi nisu baš omiljen „detalj“ u kosi kod mnogih dama, ali i za ovaj estetski “problem” postoji rješenje.

Zašto kosa vremenom sijedi?

Pojava sijedih vlasi je sasvim normalna pojava, ali ipak nisu svi sretni zbog činjenice da njihova kosa postaje bijela. Postoji mnogo razloga zašto vaša kosa postaje bijela, osim godina. Neki od njih su:

Nedostatak vitamina. Bilo koji nedostatak vitamina B6, B12, biotina, vitamina D ili vitamina E može doprinijeti preranoj pojavi sijedih vlasi.

Genetika. Ranija pojava sijede kose kod bjelaca može početi već sa 20 godina, dok osoba može biti mlađa od 25 godina među Azijatima, a 30 godina u populaciji Afroamerikanaca.

Nedostatak kiseonika- oksidativni stres. Oksidativni stres izaziva neravnotežu kada u organizmu nema dovoljno antioksidanata koji bi spriječili štetne efekte slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji oštećuju ćelije, ubrzavajući starenje i bolesti. Previše oksidativnog stresa može uticati na razvoj bolesti, uključujući vitiligo stanja kože i pigmenta. Vitiligo takođe može pretvoriti kosu u bijelu boju zbog smrti ćelija melanina ili gubitka ćelijske funkcije.

Određena medicinska stanja. Problemi sa štitnom žlezdom, autoimune bolesti, kao i alopecija areata, mogu dovesti do ranije pojave sedih vlasi, jer se brže gubi meanin iz ćelija kose.

Stres. Ćelije odgovorne za boju kose mogu se “isprazniti” kada je organizam često izložen stresnim situacijama.

Upotreba jakih preparata za negu kose. Svakodnevna upotreba hemijskih preparata za njegu kose, kao i alata za stilizovanje može dovesti do ranije pojave sijede kose.

Dobra vijest je da i za ovaj problem postoji rješenje. Evo kako možete prekriti sijede na potpuno prirodan način:

Sve što vam je potrebno je nekoliko krompira. Da, dobro ste čuli. Naime, ljuskom od krompira možete uspješno prekriti sijede vlasi i to prilično jednostavno. Dovoljno je da pripremite vodu od krompirovih ljuski za ispiranje kose.

Uzmite oko pet krompira i ogulite ih. Stavite ljuske od krompira u šerpicu. Zatim uzmite dvije čaše hladne vode i prelijte ljuske.

Sačekajte da voda proključa pa smanjite vatru i ostavite da kuha oko pet minuta. Sklonite šerpicu dalje od šporeta i ostavite da se ohladi. Nakon što se potpuno ohladi, ocedite tečnost. Dodajte nekoliko kapi ulja sandalovine za miris i sipajte ohlađenu i ocijeđenu tečnost u staklenu posudu sa čvrsto prijanjajućim poklopcem.

Koristite ga kao sredstvo za ispiranje kose nakon pranja kose, jednom do dva puta nedeljno. Ovaj rastvor skroba pomaže u maskiranju sive boje kose dodavanjem pigmenta. Ovo je jedno od najlakših rješenja za prekrivanje sijedih vlasi.