Saudijski kralj Salman u Indoneziju putuje s “prtljagom” teškim čak 506 tona, nosi i dva lifta

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul Aziz ove sedmice putuje u Indoneziju, a njegov prtljag nije lagan. Prema Washington Postu, kralj Salman posjećuje zemlju zajedno s 506 tona tereta, što je otprilike teško kao 240 slonova ili 300 automobila!

Ovo je prvi put da saudijski kralj posjećuje ovu zemlju u 46 godina i veoma se trudi za ovo putovanje. Među ogromnim teretom su i neki prilično luksuzni predmeti: ne samo da će kralj na putovanje ponijeti dvije limuzine Mercedes-Benz S600, već nosi i dva lifta!?

Naravno, budući da kraljevski prtljag nadmašuje čak i najliberalnije politike, prijevoz tereta je njegov vlastiti poduhvat.

Adji Gunawan iz zračne kompanije PT Jasa Angkasa Semesta (JAS) navodno je rekao agenciji Antara da je njegova kompanija angažirala 572 radnika za efikasno organiziranje transporta saudijskog tereta.

Nije samo njegov prtljag veliki. Saudijski kralj također vodi veliku pratnju na devetodnevno putovanje. Prema Jakarta Postu, na put će otputovati oko 1.500 ljudi, uključujući 10 ministara, 25 prinčeva i najmanje 100 pripadnika osiguranja.

Iako se čini dramatičnim, grandiozan stil putovanja nije ništa novo za saudijsku kraljevsku porodicu. Kralj Salman i pratnja od 1.000 ljudi navodno su 2015. razljutili lokalnog gradonačelnika na Francuskoj rivijeri nakon pokušaja da se bez dozvole izgradi lift u pijesku jedne lokalne plaže.

Iste godine, prilikom posjete Washingtonu, kraljevska svita otkupila je cijeli hotel Four Seasons, podsjeća Corde Nest Traveler.

Klix.ba