ŠEST SIMPT0MA M0ŽDANOG UDARA: Otkrijte Da Li Ste I Vi U Rizičnoj Grupi

Moždani udar među prvim je uzrocima invalidnosti i smrtnosti u našoj zemlji. Svake dvije sekunde neko u svijetu to doživi, a svakih šest umire zbog toga.

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno snabdijeveni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja nervnih stanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili puknuće krvnih sudova, pa krv počinje prodirati u okolno tkivo, piše “24sata“Promoted Content

“Najčešći uzrok oštećenja krvnih sudova u mozgu, koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza – bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugruš aka, kalcija i drugih tvari u stjenci krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stjenke krvnog suda. Prvi simptomi moždanog udara su: utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge. Pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe, naglo zamagljenje ili gubitak vida, posebno na jednom oku ili u polovici vidnog polja, naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka, gubitak ravnoteže omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Uradite test FAST

Šta prvo trebamo napraviti kada se nađemo uz nekoga ko ima moždani udar?

Prvo i osnovno je prepoznati da je riječ o moždanom udaru, a u tome može pomoći FAST test ili UDAR. Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara:

F – FACE (lice) – Ima li pacijent obješeno lice?
A – ARM (ruka) – Ima li pacijent slabost ruke?
S – SPEECH (govor) – Ima li pacijent smetnje govora?
T – TIME (vrijeme) ustvari znači da je vrijeme posebno važno (potrebno je znati vrijeme kada su simptomi nastali) te odmah nazvati Hitnu pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Nakon prepoznavanja znakova moždanog udara i pozivanja hitne pomoći potrebno je osobu umiriti – ukoliko je potrebno. U slučaju poremećaja stanja svijesti postaviti osobu u bočni položaj te pratiti vitalne znakove (disanje, rad srca, …).

Zaštita od moždanog udara

Zdrava hrana i tjelesna aktivnost od svega pola sata umjerenog vježbanja ili hodanja svaki dan, dobar su recept za prevenciju moždanog udara. Stručnjaci kažu kako bi dva do tri puta sedmično trebalo jesti plavu ribu, jer sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina.

Uz to je dozvoljeno popiti jednu čašu crnog vina na dan, najidealnije bi bilo pravog domaćeg. Naime, crno vino sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Dobro je piti i zeleni čaj, jer on čisti tijelo od toksina i jača imunitet. Ljubitelje čokolade razveselit će detalj da je preporuka jesti crnu čokoladu, jer pozitivno djeluje na krvni sistem.

Bijeli luk nije bez razloga na glasu kao odlična hrana za zdravlje – snižava krvni tlak, spriječava zgušnjavanje krvi, snižava holesterol.

Paradajz bi trebalo jesti kad god je prilika za to jer ima sličan učinak kao bijeli luk, a osim toga, bogata je karotenom, provitaminom A i likopenom, koji ima antikancerogeno djelovanje.

U prehranu uvrstite i više šumskog voća zbog velikih količina snažnog a ntioksidansa – vitamina C te orašaste plodove i žitarice.