Sirup Protiv SUHOG KAŠLJA I BRONHITISA Za Djecu I Odrasle

Najbolje i više puta dokazano sredstvo protiv bronhitisa, suhog i hroničnog kašlja kod djece i odraslih je – crna rotkva sa medom. To je recept koji su spravljale i naše bake.

Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, već i izuzetno koristan. Ovaj prirodni lijek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta.

Mami nas jeftinoćom i stopostotnom bezbjednošću. Većina djece rado uzima ovaj slatki lijek, često tražeći još. Ne izaziva nuspojave, a i veoma je jednostavan za pripremu.

Sirup protiv kašlja sa crnom rotkvom i medom:

Dakle, za početak treba otići na pijacu (ili u svoju baštu) i nabaviti jednu veću crnu rotkvu, težine oko 400-500 grama. Biće potreban med (u krajnjem slučaju – šećer) i jedna manja činija.

Priprema:

Sirup se priprema uveče za sutradan. Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isjecite malo donji dio, da stoji ravno. Odsjecite gornji dio, koji će nam kasnije zatrebati.

Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med).

Poklopite je poklopcem – gornjim odsječenim vrhom. Ostavite da prenoći. Za to vrijeme će se u rotkvi pojaviti ljekoviti sirup, nezamenljiv u liječenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj ljekoviti sirup.

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a djeca po 1 kafenu kašičicu.

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i ljekoviti sirup. Tek poslije dva-tri dana, možete promjeniti rotkvu .

Ovim ljekovitim sirupom se brzo oslobađamo suhog i upornog kašlja. A djeca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom. Jedino, treba da budu oprezni dijabetičari i djeca mlađa od godinu dana, jer veća količina meda može izazvati alergiju.

Uprkos ljekovitosti, postoje kontraindikacije za korištenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.