ŠOK OTKRIĆE – EVO ZAŠTO NE MOŽETE DA SMRŠATE: Ova HEMIKALIJA utiče loše na metabolizam, evo gdje se sve nalazi!

Gojenje može biti izazvano i hemikalijama koje se nalaze u pakovanjima namirnica, kažu norveški naučnici.

Kada pokušavate da smršate, dovoljno vam je teško što se odričete omiljene hrane ili se pridržavate nekog vrlo striktnog režima. Dodajmo tome i fizičku aktivnost i već ste opterećeni za čitav dan, a tek ste počeli! Ali, da li znate da postoje i faktori iz okoline koji utiču na mršavljenje? I to takvi da vam nikada ne bi pali na pamet – riječ je o pakovanjima u kojima stiže naša hrana i hemikalijama koje se u njima nalaze. One mogu negativno da utiču na metabolizam i uspore mršavljenje!

Istraživanje sprovedeno na norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije utvrdilo je da ftalati i bisfenoli ometaju metabolizam, ali oni uopšte nisu najgori! Analizirana su 34 pakovanja raznih namirnica kao što su pića, jogurt, ali i brza hrana.

“Bilo koje plastično pakovanje može da sadrži više stotina hemijskih smjesa, od kojih desetine mogu uticati na metabolizam. Plastika može doprinijeti većoj težini ili gojaznosti, naročito jer ove supstance ne ostaju uvijek u samom pakovanju već se mogu zadržati i na hrani”, rekao je dr Martin Vagner, profesor biologije na tom univerzitetu.

Kada je brza hrana u pitanju, utvrđeno je da je najviše štetnih materija bilo u pakovanju mesnih proizvoda kao što su hamburgeri ili buritosi.

“Ograničite korišćenje plastike, posebno ako sadrži ftalate i bisfenole. Problem je i činjenica da se oni često nalaze u pakovanjima kućne hemije, šampona ili sapuna”, dodao je on.