VEŠ MAŠINA “GUTA” STRUJU AKO JE NE ČISTITE: Nema ribanja, dovoljan je samo 1 POTEZ

Nečistoća koja pranjem nestaje sa vaše odjeće, peškira i posteljine mora negde da ode, što znači da se vremenom u vašoj mašini za veš može nakupiti prljavština. U slučaju da je redovno ne održavate kao što bi trebalo, u veš mašini se mogu zadržati ostaci deterdženta, naslage kamenca ili plesni oko poklopca.

To sve može da ostavlja fleke na vešu, neprijatan miris na buđ, ali i da dovodi do velike potrošnje električne energije. Mašina usljed naslagi kamenca sporije zagreva vodu i troši znatno više struje, pa samim tim i više vašeg novca.

Kako biste bili sigurni da su oprana odeća i posteljina čisti, kao i da nećete platiti debeo račun za struju, slijedite nekoliko savjeta koji će vam pomoći da očistite mašinu. Imajte u vidu da održavanje mašine ne zahtjeva nikakav napor, nikakvo mukotrpno ribanje površina, a sasvim je dovoljno ako je očistite jednom u dva-tri meseca.

U slučaju da vaša mašina za pranje veša ima funkciju samočišćenja, odaberite taj ciklus i slijedite uputstva proizvođača za čišćenje. U suprotnom, možete da koristite dva jednostavna trika kako biste eliminisali nakupljenu prljavštinu i obezbijedili da vaša odjeća uvijek bude svježa i čista.

Sirće kao magično rješenje

Pustite s vremena na vreme u rad praznu mašinu, odaberite ciklus pranja od 60 ili 100 stepeni i sipajte direktno u bubanj dve šolje belog sirćeta umesto deterdženta. Sirće možete dodati i u dozator za deterdžent. Kombinacija tople vode i sirćeta ukloniće i spriječiti rast bakterija, a takođe vam može pomoći da se rešite neprijatnog mirisa plijesni.

Trik sa sodom bikarbonom 

Umjesto sirćeta možete sipati 1/2 šolje sode bikarbone u bubanj koja će isto tako pomoći da se očiste ostaci prljavštine, deterdženta i buđi. Možete je i kombinovati sa sirćetom, ali u tom slučaju pazite da ne preterate sa količinom. Biće dovoljno da pustite program od 40 stepeni, a kada mašina završi bilo bi dobro da ostavite otvorena vrata kako bi sva vlaga izašla napolje.

Savjeti za čišćenje mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem 

Mašine za pranje sa gornjim utovarom imaju tendenciju da sakupljaju više prašine od prednjih utovarivača. Da biste uklonili čestice prašine ili deterdženta, samo prebrišite vrh mašine i brojčanike krpom od mikrofibera umočenom u sirće ili sodu bikarbonu.

Savjeti za čišćenje mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem 

Kada je riječ o čišćenju mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem, zaptivač ili gumena zaptivka oko vrata obično je krivac za veš koji miriše na buđ. Da biste uklonili prljavštinu, poprskajte područje oko vrata destilovanim sirćetom i pustite da odstoji sa otvorenim vratima najmanje jedan minut prije nego što ih očistite krpom.