Z0VU GA “TR0UGAO SMRTI”: Na Ovom Mjestu NIKADA (ALI NIKADA!) Ne Smijete Da Cijedite Bubuljice

Istiskivanje bubljica nije preporučljivo, posebno na jednoj zoni lica

Sigurno vam je sto puta rečeno da treba da izbjegavate istiskanje bubuljica, bez obzira na to koliko primamljivo izgledali.

Taj se savet, naravno, odnosi na cijelo vaše lice, ali ljekari kažu da ipak postoji posebno opasno područje. Oni ga kolokvijalno zovu „trougao smrti“ s kojeg trebate držati ruke podalje.

Šta je „trougao smrti“?

– Područje lica koje povezuje nos s uglovima usana smatra se posebno opasnim područjem lica zbog njihove bliske povezanosti s mozgom – rekao je dr med. Džošua Cajhner, dermatolog u bolnici „Mount Sinai“ u Njujorku.

Najbolji način da vidite ovaj trougao je da ga formirate svojim prstima, spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta. Vrh trougla stavite na most vašeg nosa, a baza neka počinje u oba ugla usana i proteže se preko dna vaše gornje usne.

Zašto je opasno cijediti bubuljice u „trouglu smrti“?

Izraz „trougao smrti“ mogao bi zvučati pomalo ekstremno kada govorimo o stiskanju bubuljica, ali definitivno ne bi trebali olako da shvatite ovu prijetnju.

– Kavernozni sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak – kaže dr Cajhner. Drugim rečima, infekcija bubuljica na nosu donekle ima jasan put do vašeg mozga. Iz tog razloga, svaka infekcija na tom području je malo veći rizik, rekao je dr med. Alok Vidž, dermatolog u Klinici Klivlend. – U slučaju da stiskate bubulhicu i razvije se infekcija, najgori je scenario je da se infekcija širi kožom kroz ovaj sinus i ima potencijal da zarazi mozak, pa čak i da se proširi krvotokom na cijelo tijelo – kaže dr Cajhner. Zato, pritiskanje ili dodirivanje bubljica na tom području nije mudro, niti čupanje dlačica iz nosa na nesiguran način jer bilo koja od ovih radnji može omogućiti bakterijama da uđu u to rizično područje lica. Drugi razlog da držite ruke podalje od te regije jeste taj što je veća verovatnoća da će na njoj ostati ožiljak, kaže dr Vidž.

Postoji li onda siguran način istiskivanja bubuljica?

Dermatolozi su odavno shvatili da njihov savet da se ruke drže podalje od lica neće baš biti saslušan. Dakle, iako se istiskanje bubuljica ne preporučuje, postoji nekoliko način da bude manje rizično.

Prije svega, klonite se bubuljica u području trougla smrti. Kad god posegnete za velikom bubljicom na nosu, sjetite se riječi lekara da infekcija može potencijalno zaraziti mozak. Ali ako ste apsolutno odlučni u nameri da to učinite, razmislite kada i kako ćete to učiniti.

– Ako ćete istiskati bubljicu, nemojte to činiti neposredno pre spavanja kad ste umorni. Razmišljate o tome kao o sterilnom hirurškom zahvatu – kaže dr Cajhner. Drugim rečima, morate biti pažljivi. Pre nego što krenete u akciju, temeljno operite ruke, preporučuje dr Vij. Isto tako, dodaje da bi trebalo da pazite da područje ispod noktiju bude čisto jer se bakterije tamo dobro skrivaju. Dr Cajhner pak preporučuje sečenje noktiju pre nego što odlučite ukloniti bubljicu. Zatim svakako očistite kožu lica, a dr Vidž ističe nanošenje toplih obloga pre nego što započnete proces.

Ne bi trebalo noktima uklanjati bubljice, kaže dr Cajhner. Umjesto toga, primjenite ravnomjeran pritisak oko bubljica, savjetuje, a to bi trebalo da učinite štapićem od vate ili mekim dijelom vrha prsta. Od najveće je važnosti znati kada stati.

– Ako ne možete bubuljicu lako da istisnete, prekinite – kaže dr Cajhner, dodajući da je naknadna njega još jedan ključni dio svakog istiskanja bubljice. Nakon istiskanja bubljica, važno je naneti topikalnu antibiotsku mast jer su posredi otvorene rane, zaključio je dr Cajhner.