10 fotografija koje vlasnici zooloških vrtova nikada ne bi željeli da ih vidite: Ovo je tužno!

Zoološki vrtovi mogu biti odlično mjesto za zabavu. Ali, to je samo vaša perspektiva zoološkog vrta.

Iz perspektive životinja to može biti mjesto patnje ili nečovječnog postupanja.

Pogledajte 1o slika koje neki Zoološki vrtovi ne žele da vidite.

10. Životinje žive u kavezima ispunjenim smećem

Ako bolje pogledate, možete vidjeti nekoliko kaveza ispunjenih smećem. Ova slika posebno prikazuje krokodila ispod hrpe smeća.

9. Neke životinje boje kako bi privukle pažnju

Zoološki vrtovi su navikli oslikavati životinje kako bi izgledale egzotično ili podsjećale na druge vrste. Na slici ispod, to je magarac oslikan da izgleda kao zebra.

8. Životinje tretiraju antidepresivima

Kada životinje dožive tešku bolesti daju im se antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti.

7. Uslovi nisu uvijek dobri

Održavanje zoološkog vrta nije lako, a zbog velikih režijskih troškova, vlasti pokušavaju smanjiti troškove koji negativno utječu na životinje. Kao rezultat toga, životinje se ne hrane pravilno, njihova skloništa se ne čiste redovno, a cjelokupni zdravstveni i higijenski aspekt je loš zbog nedostatka infrastrukture i osoblja koje bi to osiguralo.

6. Životinje nisu pravilno zbrinute

 

Prehrana, higijena, održavanje, pa čak i njega imperativ su za dobro zdravlje životinja. Al, kao što vidite, to nije slučaj. Deva na ovoj slici gladuje i potpuno je pod stresom zbog nedostatka njege.

5. Životinje mogu dobiti zoohozu

Zoohoza je stanje koje doživljavaju životinje kao rezultat života u zatočeništvu. Zatvoreni kavezi i ograđeni prostori nisu prirodno stanište životinja. Medvjed na ovoj fotografiji pokušava pobjeći što je očito glavni simptom zoohoze koja uvelike utječe na zdravlje životinja.

4. Odbacuju se stare životinje

Među slikama koje zoološki vrtovi ne žele da vidite su slike poput ove ispod. U većini zooloških vrtova običaj je odbaciti stare životinje koje se ne mogu razmnožavati ili su prestare da bi bile faktor zabave. U određenim zemljama životinje se prodaju manjim zoološkim vrtovima.

3. Neke životinje uopšte ne hrane

Ovo je klasično stanje u zoološkim vrtovima u zemljama trećeg svijeta. Ovo je slika zoološkog vrta Surabaya u Indoneziji. Kao što vidite tigar je u teškim bolovima.

2. Životinje najviše pate

Čak iako čovjek padne u ograđeni prostor i zaluta u njega, životinja može biti ustrijeljena ako čuvari uoče prijetnju za čovjeka.

1. Vrijeme čišćenja nije dobro vrijeme za životinje

Što se tiče vremena čišćenja, vodene životinje suočene su s najgorim tretmanom, poput ovih dupina koji se mogu vidjeti kako bespomoćni leže u iznimno manje vode dok čuvari čiste ograđene prostore. To može biti izuzetno traumatično za životinju.

Ali, postije i pozitvini primjeri. Naime, postoje zoološki vrtovi širom svijeta koji brinu o životinjama i pružaju im najbolje moguće uslove. Nadamo se da će takvi primjeri donijeti promjenu u cijelom svijetu.