AKO PRIMIJETITE OVO NA SVOM DLANU, ODMAH IDITE LJEKARU: Evo koja bolest je u pitanju

To je endokrina žlijezda koja proizvodi tiroidne hormone koji sadrže jod, a čijim se lučenjem reguliše i količina drugih hormona.

Zdravlje štitne žlijezde je od velikog značaja za dobrobit cijelog organizma jer ona upravlja velikim brojem procesa u tijelu.

To je endokrina žlijezda koja proizvodi tiroidne hormone koji sadrže jod, a čijim se lučenjem reguliše i količina drugih hormona.

Tiroidna žlijezda utiče na rad metabolizma u organizmu, a od njene funkcije takođe zavise rast i imunitet osobe.

Koji simptomi su pokazatelji da štitna žlijezda pojačano radi?

Ukoliko je štitna žlezda preterano aktivna, ovo stanje naziva se hipertireoza i 10 puta je češće kod žena nego kod muškaraca.

Hipertireoza se najčešće javlja kod žena starosti između 20. i 50. godine života. U najvećem broju slučajeva je posljedica autoimunog procesa, tokom kojeg telo ne prepoznaje štitnu žijledu kao svoju strukturu, pa proizvodi antitela protiv nje, s posledicom njene prekomerne stimulacije.

Simptomi hipertireoze

U početku, simptomi hipertireoze nisu jako izraženi i lako ih je pomiješati sa znacima drugih bolesti. Međutim, ako se ne dijagnostikuje na vrijeme, hipertireoza može da izazove brojne komplikacije koje su i te kako opasne.

Endokrinolog Džini Tod otkrila je dugu lista simptoma povezanih sa previše aktivnom štitnom žlijezdom, a ovih 10 su najčešći:

1. Oticanje vrata zbog povećanja štitne žlijezde

2. Nepravilan ili neobično ubrzani otkucaji srca

3. Tremor i drhtavica

4. Topla koža i prekomjerno znojenje

5. Crveni dlanovi

6. Oštećenje noktiju

7. Svrab i osip na koži

8. Proređenost i gubitak kose

9. Uočljiv gubitak težine

10. Problemi sa očima – crvenilo, suhoća i slab vid

(Espreso)