Ðerlek: Nevakcinisani, šta čekate, zašto ne zasučete rukav?

BEOGRAD – Oko 45 odsto populacije u Srbiji odlučilo se za masovno oboljevanje, a ne za vakcinaciju protiv kovida, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i nevakcinisanima postavio pitanje zašto se ne imunizuju.

“Šta čekaju nevakcinisani, zašto ne zasuču rukav? Moramo imati između 70 i 80 odsto vakcinisanih za kolektivni imunitet”, rekao je Ðerlek za televiziju K1.

Podsetio je da je u ovom trenutku prvu dozu vakcine protiv kovida-19 primilo 53 odsto punoletnih građana, dok je revakcinisan 51 odsto njih.

Ðerlek je naglasio da to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

“Svi smo se nadali da ćemo postići bolji rezultat, međutim velika grupa ljudi, oko 45 odsto odlučila se za neki drugi vid postizanja kolektivnog imuniteta, a to je masovno razboljevanje”, rekao je Ðerlek.

On ukazuje da je sve na nama, jer, ističe, sami produžavamo opstanak virusa koji mutira.

“Treba da nastavimo da se borimo da povećavamo broj ljudi koji će da prime vakcinu. Postoji model i mi ćemo da razgovaramo, jer jedan čovek sada može da zarazi sedmoro, osmoro, čak devetoro ljudi”, dodao je Ðerlek.

Na pitanje kada će kovid propusnice biti u upotrebi, Ðerlek kaže da su one spremne i da se čeka finalna odluka.

“Kovid propusnice pre svega služe da se zaustavi širenje infekcije i one će imati višestruki značaj. Angažovali smo i pravnike koji će to usaglasiti, pošto se priča da li je ustavno, to jest da li se vrši diskriminacija”, naveo je Ðerlek.

On je još jednom ukazao na važnost vakcinacije, upoređujući brojeve iz prošle i ove godine, kada je na isti broj novozaraženih, potvrđen manji broj umrlih od posledica kovida.

“Kada uporedimo decembar prošle godine i septembar ove – isti je broj novoobolelih, ali nema toliko umrlih. Prošle godine umrla su 54 pacijenata na isti broj novoobolelih, a ove godine 24”, rekao je Ðerlek.

Takođe, dodao je da je sada 2,5 puta manji broj hospitalizovanih.

“To je značaj vakcinacije”, istakao je Ðerlek.

indeksonline.rs/Tanjug