EVO ŠTA ĆE BITI KLJUČNO ZA ULAZAK U ZEMLJE ČLANICE! EU Donijela Potpuno NOVE PREPORUKE Za Putovanja – Važe Od 1.Februara

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od korona virusa, kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU o Kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanje, stoji u usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i državama ćlanicama ostavljaju odluku njihovoj primjeni.

 

S toga, preporučeno je da mjere protiv korona virusa treba da se primjenjuju uzimajući u obzir individualni status umjesto situacije na regionalnom nivodu, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u jako visokim nivoima. Savjet EU je usvojio preporuke o “koordinisanom pristupu” kako bi se obezbjedilo bezbjedno kretanje tokom pandemije korona virusa.

“To znači da vakcinacija, status opravka od korona virusa ili testiranje, kao što je potvrđeno važeimćim digitalnim sertifikatom EU o Kovid-19 treba da bude glavna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostavniti pravila i pružiti dodatnu predvidljivost i jasnoću putnicima”- saopštili su u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

  • Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO – navodi se u preporukama Saveta.

Važeći digitalni Kovid sertifikat podrazumeva:

  • Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.
  • Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.
  • Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.