JOŠ JEDAN UDARAC NA DŽEPOVE GRAĐANA! Stiže još jedno poskupljenje, moguće nestašice

Poslednjih meseci cene u Srbiji vrtoglavo rastu, a čini se da poskupljenjima nema kraja.

Nedostatak sirovina i njihovo poskupljenje doveli su do krize na svetskom nivou. Zbog poskupljenja nafte porasli su troškovi transporta, što usporava isporuke, pa se trgovci suočavaju sa praznim lagerima.

Prodavci u Srbiji ističu da su zalihe tehničke robe na minimumu i da će verovatno biti sve rasprodato do Nove godine. Nakon toga, zbog skupljih isporuka u radnje i onlajn prodavnice, verovatno će i cene da budu više.

– Doći će do povećanja cena. Generalno na tržištu očekivanja su od 30 odsto, to je okvirni procenat poskupljenja – kaže menadžer jedne prodavnice tehničke robe.

Kako navode upućeni, pomeranje cene proizvoda uslovilo i to što je jedan kontejner u nabavci koštao dve do tri hiljade dolara, a u ovom trenutku čak 18-20 hiljada. Nestašice svi najavljuju, a prodavci se ipak trude da dođu do zaliha najtraženijih proizvoda.

U Kini je proizvodnja usporena od početka pandemije, a to se nastavilo i ove godine, a na udaru su proizvodnja poluprovidnika za automobile, tehničke uređaje i mobilne telefone za čime je potražnja, a zalihe smanjene i nedovoljne.

GUBICI I U INDUSTRIJI AUTOMOBILA

Ista sudbina u narednom periodu čeka i automobilsku industriju, gde je došlo do smanjenja zaliha, zastoja u proizvodnji i skupljeg transporta, a potražnja je sve veća.

– U nekom prethodnom periodu osećamo povećanu potražnju. Primećujemo dosta problema i izazova u snabdevanju, ali za sada se dobro nosimo sa tim – navodi direktor marketinga jedne automobilske kuće.

Kako navode stručnjaci, stabilizacija na tržištu se ne očekuje pre 2023. godine.

Izvor: Srbijadanas.com