NAJLAKŠI NAČIN DA SAZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN D: Jednostavan TEST MIRISA Otkriva Ko Je Najviše Ugrožen

Vitamin koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma i koji je postao najvažniji dodatak ishrani u dobra korone, svakako je vitamin D. Privukao je veliku pažnju tokom pandemije zbog svoje zaštitne uloge protiv respiratornih bolesti, a ima izuzetno važnu ulogu u telesnim funkcijama.

Utvrđeno je da manjak ovog vitamina može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, nekim tipovima raka, ali i težom kliničkom slikom kod obolelih od kovida. Ključni simptomi nedostatka vitamina D uključuju umor, bol u kostima i slabost mišića

Kod nekih pacijenata, međutim, primećena je veza između smanjenog osećaja mirisa i niskog nivoa vitamina D.

Miris i ukus postaju progresivno oštećeni sa starenjem. Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Nutrients, imala je za cilj da ispita vezu između nedostatka vitamina D i oštećenja mirisa i ukusa kod odraslih. Istraživači su koristili podatke preuzete iz američkog Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani.

“U poređenju sa učesnicima koji imaju dovoljno vitamina D, kod onih sa nedostatkom, verovatnoća da će prijaviti oštećenje mirisa i ukusa iznosi 39%. Samo učesnici starosti 70-80 godina sa nedostatkom vitamina D, imali su veću verovatnoću da prijave ovo oštećenje, čak 96% njih”, istakli su istraživači.

“Vitamin D može imati značajnu ulogu u oštećenju mirisa i ukusa kod ljudi koji imaju više od 40 godina, kao i kod najstarijih, onih koji imaju preko 80 godina”, tvrde istraživači.

Kako uneti vitamin D?

Opšte je poznato da ovaj nutrijent proizvodi sunce, ali kako ga obezbediti organizmu u jesen i zimu, kada sunca nema? Koje su to namirnice koje obiluju ovom bitnom hranljivom materijom?

“Ishrana je siromašna vitaminom D3”, kaže specijalista pedijatrije dr Hibnijeta Apuk i dodaje:

“Može se uneti putem masnih riba, kao što su losos i tunjevina. Džigerica, žumance i sir ga imaju u jako malim količinama. Organizam mora samog sebe da opskrbi preko sinteze iz sunčevih zraka, preko kože”, ističe.