NEOČEKIVANI SIMPTOM VISOKOG ŠEĆERA U KRVI: Da li vam se ovo pojavljuje? PRVI ZNAK

Dijabetes je ozbiljna i teška bolest koja ne boli, ali na duge staze (ukoliko se šećer ne drži pod konrolom) narušava organizam i izaziva ozbiljne komplikacije. Šećerna bolest povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija. Američko udruženje za dijabetes (ADA) navodi da bi jedan znak na vratu i ispod pazuha mogli da upozore na opasno visok šećer u krvi, piše Mondo.rs.

Prevalencija dijabetesa brzo raste zbog naglog porasta jednog od glavnih uzroka bolesti – gojaznosti. Nenormalna regulacija insulina dovodi do značajnog povećanja nivoa šećera u krvi, što povećava rizik od srčanog udara, sljepila i problema sa bubrezima.

Prvi znaci da je nivo šećera u krvi “van kontrole” mogu da se pojave na vratu i ispod pazuha. Američko udruženje za dijabetes upozorava da se usled ekstremno povišenog šećera u krvi mogu da formiraju promjene u na koži u vidu tamnih zadebljanja koja se javljaju na potiljku ili rukama, ispod pazuha, lica ili drugih dijelova tijela. Ove “naslage” mogu biti hrapave, nalik “guščijoj koži”.

Ove promjene na koži, poznate kao “acanthosis nigricans”, mogu biti znak insulinske rezistencije, upozorava ADA. Nacionalna zdravstvena služba opisuje stanje kože kao “tamne mrlje kože koje se obično pojavljuju na pazusima, vratu, ali i preponama”.

“Ovo bi moglo da ukazuje na visok rizik od dijabetesa i svako je preporuka obratiti se ljekaru.”

Britanski endokrinolog dr Efi Kara iz bolnice Princes Grejs ukazala je na manje poznate simptome povišenog šećera u krvi, a koji se manifestuju u očima i stopalima.

Simptomi vidljivi na nogama

Prema dr Kari, kada je krv “slatka”, normalna cirkulacija tijela je oštećena i periferni krvni sudovi koji su ujedno i najduži, su prvi na udaru. Njihova loša funkcija, ondosno nedovoljno snabdijevanje krvlju se prvenstveno primećuje u nogama i stopalima.

Tada dolazi do razvoja takozvane periferne neuropatije, odnosno oštećenja nerava ekstremiteta, a evo koji simptomi se u tom slučaju javljaju:

utrnulost prstiju na nogama
trnci u prstima
osjećaj “pečenja” u stopalima
trnci ili oštri bolni bol u nogama, stopalima,
manja povreda, poput plika ili modrice, postaje komplikovanija i stvara zbiljniji problem.
“Ljudi koji duže vrijeme imaju visok nivo šećera u krvi mogu da izgube osjetljivost na stopalima, od vrhova prstiju pa do pete”, kaže dr Kara.

Simptomi vidljivi na očima

Druga posljedica hronično povišenog šećera u krvi je abnormalna promena u zdravlju očiju, rekla je dr Kara. Prije svega, zahvaćeni su mali krvni sudovi, a sa njima i mrežnjača, dio zadnjeg dijela oka koji je osjetljiv na svetlost.

“Skokovi šećera u krvi mogu prouzrokovati zamućenje vida, ali kada se nivo šećera normalizuje, on se ponovo poboljšava. Kada povišeni nivo šećera postane konstantan, u mrežnjači se mogu razviti abnormalni krvni sudovi, oštećujući centralni i periferni vid. Takođe, makula, centralni dio oka može da nabrekne, a sve to uzrokuje gubitak vida”, objasnila je doktorka.