NESREĆA KOD NOVOG PAZARA Više učesnika povređeno: Sudarili se kombi i auto

Danas je oko 16,00 časova, Vučiniće, Novi Pazar, državni put prvog B reda Novi Pazar-Sjenica, došlo je do sudara putničkog vozila i kombi vozila.

U tom udesu su tri lica zadobila povrede.

Uviđaj je u toku.

Ostale vesti:

Novi Pazar, Tutin i Preševo jedini gradovi sa pozitivnim prirodnim priraštajem od 168 gradova u Srbiji

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji, od 168 gradova u ovoj zemlji samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj, a to su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke taj trend bilježe još od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Trenutno u Srbiji ima veliki broj stanovnika treće životne dobi, a od ove godine posebno je povećan broj starijih stanovnika sa navršenih preko 65 godina starosti.

Zanimljivo jeste da u Tutinu i Novom Pazaru žive većinom Bošnjaci, a u Preševu stanovnici albanske nacionalnosti.

Kada je riječ o Tutinu i Novom Pazaru, trend pozitivnog prirodnog priraštaja koji traje u kontinuitetu, svrstao je ova dva grada među najmlađe u Evropi. Tutin je i najmlađi grad na Balkanu.

Razlog za smanjenje broja rođenih na teritoriji Srbije jeste kontinuirano iseljavanje stanovništa prema zemljama Evropske unije. Statistika RZS također donosi podatke i o povećanoj “centralizaciji” u Srbiji, naime, seobe unutar zemlje doprinijele su tendenciju rasta stanovništva na teritoriji Beograda.

Izvor: Stav.ba