ZNOJENJE I MALAKSALOST MOGU BITI ZNACI JEDNE VRSTE KARCINOMA! Doktor Antić objasnio i koji simptomi se vide GOLIM OKOM

Direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije govorio je nedavno na RTS-u o bolesti raka limfnih žlijezda, te simptomima na koje treba obratiti pažnju.

Dr Darko Antić je objasnio da je u pitanju maligna bolest limfnih čvorova, i da su neki od simptoma visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak tjelesne težine i uvećanje limfnih čvorova.

“Najpre pacijenti dolaze zbog uvećanih limfnih čvorova koje i sami vide, hirurg ih bioptira, patolog vrši analizu i mi ih posle toga liječimo. ali tu su i duge temperature, kašalj, malaksalost, znojenje. A jedan od najvećih faktora rizika je svakako naslijeđe”, navodi Antić.

U pitanju su hronične bolesti, one dugo traju i više terapijskih protokola se primjenjuje, navodi Antić i dodaje da će danas biti predstavljen novi vodiči u liječenju koji za pacijente znači ranije liječenje, bolji izbor terapije u odnosu na same karakteristike pacijenta.

“Preporuke za dijagnostiku su nove, više se zna o bolestima, preporuke za liječenje su nove. Možemo bolje da stratifikujemo pacijenta, da prilagodimo terapiju onom što pacijent zaista jeste – potpuna individualizacija terapije. To konkretno za pacijente znači ranije liječenje, bolji izbor terapije u odnosu na same karakteristike pacijenta”, objasnio je Antić.