OVO VOĆE IZBJELJUJE ZUBE, A NISMO IMALI POJMA: Zubi će biti kao sa reklame, A TRIK JE TAKO JEDNOSTAVAN

Svi želimo bijele zube i blistav osmjeh, a znamo da je redovno pranje i čišćenje koncem najbolji način da održimo njihovo zdravlje, piše Lepa i Srećna.

Ako imate mrlje na zubima ili niste zadovoljni njihovom nijansom, treba da pripazite na namirnice koje najčešće kvare boju zuba. To su, pre svega, čaj i kafa, ali i voće poput kupina i borovnica, kao i sokovi koji mogu da ostave fleke. Takođe, svi koji uzimaju preparate gvožđa zbog anemije, znaju da oni mogu da dovedu do tamnjenja zuba.

Zato budite oprezni pa, prilikom konzumacije napitaka koji “farbaju” zube, koristite kad god možete slamčice, a vredi i da ih što prije operete. Zubari kažu da treba biti rigorozan pri pranju, a ako niste sigurni u broj poteza četkicom, koristite električnu ili soničnu. Od prirodnih sredstava za bjeljenje zuba, stručnjaci naročito ističu jagode.

251639-jagode-ls

“Jagode sadrže specifičan sastojak – jabučnu kiselinu koja izbjeljuje zube”, objašnjava dr Hana Kinsela za San. “To ne znači da njima treba da trljate zube ili da ih držite dugo pritisnutu na gleđ, već samo da ih jedete kad god vam se za to ukaže prilika, dakle, prije svega – u sezoni.”

Prema njenim riječima, i jabuka je odlična za zube, a treba je jesti sa korom, jer baš njeni sitni dijelovi djeluju kao čistač. Inače, jabučne kiseline ima i u trešnjama, grožđu i lubenicama.