SITUACIJA NA KOSOVU JE PONOVNO NAPETA: Je li ovo repriza prethodnih epizoda ili je na pomolu veća eskalacija?

Napetosti na spornoj granici Kosova i Srbije ponovno su eskalirale tijekom ovog vikenda. Povod za novu eskalaciju napetosti je kosovska zabrana ulaska vozila sa srpskim registracijskim oznakama. Potez je doveo do gnjevnih prosvjeda srpske manjine na sjeveru Kosova gdje je zapaljen i jedan državni ured, piše Advance.hr.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je potez “kriminalnim”. No, iz Prištine tvrde kako su samo uveli iste mjere kakve ima i Srbija po pitanju vozila koja dolaze iz Kosova. Dakako, oko ovih pitanja teško da će se moći postići dogovor pošto mnogi u Srbiji smatraju i dalje Kosovo jednom od svojih provincija.

No, glavno pitanje u ovom trenutku je ovo – je li ova eskalacija samo jedna u nizu (otkako je Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost 2008. bilo ih je poprilično) ili ovog puta postoji opasnost prerastanja u nešto veće?

Naime, vojska Srbije gomila svoje snage uz granice, a ministar obrane Nebojša Stefanović navodi: “Naša vojska neće provocirati, ali hoće braniti svoj narod”. Na ovom prostoru nalaze se i tenkovi, a i vojni zrakoplovi srpskih zračnih snaga nadlijetali su teritorij krajem prošlog tjedna.

S druge strane granice nalazi se kosovska specijalna policija. Kosovski premijer Albin Kurti pak navodi kako “srpski autokratski režim provocira ozbiljni međunarodni sukob”.

EU, SAD i drugi međunarodni akteri za sad su bez prevelikih komentara, samo se poziva na dijalog i de-eskalaciju.

Vučić je jučer u TV intervjuu rekao kako će “čekati 24 sata na NATO reakciju”, sugerirajući da traži od NATO-a da utječe na Prištinu i smiri napetosti, a ukoliko ništa ne bude učinjeno i ako se “nastavi pogrom srpskog stanovništva, onda će Srbija reagirati”.